Recenze kuchyňských výrobků – Presovače

Bez lahodné a povzbuzující kávy si mnozí z nás nedokáží představit ani jeden den. Ranní kafíčko, káva s kolegy o pauze v práci, návštěva kavárny s přáteli, to všechno patří k oblíbeným rituálům řady lidí. Dnes už ale není problém uvařit si pohodlně i doma vlastní kávu jakéhokoli druhu. Jak ale vybrat vhodný přístroj a podle čeho se rozhodnout?

 

Základní druhy presovačů

Na rozdíl od překapávače, s presovačem připravíte silnější kávu s výraznějším aroma a chutnou pěnou. Pokud potřebujete, aby vámpresovač příprava zabrala co nejméně času, zvolte automatický namísto manuálního, ten dokáže udělat všechny úkony sám pouhým stisknutím tlačítka.
Co se týče vestavěného mlýnku, může se hodit, ale někteří odborníci na kávu doporučují mlýnek zvlášť.
Existují i tzv. pody na porcované kávové kapsle (většina presovačů se plní mletou kávou). V kapslích jsou už namíchány různé druhy kávy dle chuti i s ingrediencemi (cukr, mléko).
Záleží také, jak chcete přístroj doma umístit, jestli zvolit volně stojící, který potřebuje více místa, ale je levnější nebo vestavěný, jenž je součástí kuchyňské linky a nenarušuje interiér.

 

Kvalita nebo cena?

Odborníci radí na kvalitním presovači nešetřit. Nedoporučjí např. používat levné přístroje z plastu, aby ustály potřebný tlak k přípravě dobré kávy.
Presovač by měl mít systém předehřívání šálků a možnost nastavitelné výšky pro různě velké šálky, možnost zvolit si množství a sílu kávy a samozřejmě užitečné doplňky jako pěchovač, odměrku nebo filtr. Existují i pokročilejší funkce jako parní tryska, vnitřní počítač a časovač a další.

 

Jak presovač funguje?

Kávu vyrábí na principu tlaku vodní páry, přefiltrování a napěnění. Nejlepší espresso připravíte o teplotě 88-90 °C a pod tlakem 9-15 bar. Ideální doba procházení vody kávou (extrakce) je 25-30 vteřin a objem 30 ml.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twelve + 1 =