Naučte se rozpoznat kvalitní víno pomocí smyslů

Rozsáhlé vinice obsypané různými odrůdami vinných hroznů. To je jen počátek cesty k vytvoření skutečně kvalitního vína. Stojí za tím tvrdá dřina a těžce získané zkušenosti vinařů, kteří dávají do svého poslání celé své srdce. Jak ale poznat, že právě ve vaší lahvi se skrývá kvalitně vypiplané víno? Zapojte všechny svoje smysly. S těmi správnými informacemi je to snazší, než byste čekali.

Vzhled je vstupenkou k dobrému vínu

Mnoho zkušených prodejců nabízí možnost ochutnávky vína na zkoušku. Pokud takovou příležitost dostanete, využijte ji, protože právě vzhled, vůně a chuť prozradí o kvalitě mnohé. Barva vína je tím prvním, čeho si při pohledu na sklenku všimnete. Světlejší odstín na okraji hladiny prozrazuje, že jde o mladší víno. Naopak u zralé odrůdy světlejší okraj nenajdete. Sedlina na dně skleničky se tvoří jen u nefiltrovaných vín nebo starších ročníků červených odrůd. O kvalitě nejvíc rozhoduje čirost, kterou jsou proslavená moravská vína. Ve sklence by nemělo být patrné žádné barevné zakalení.

Vůně napoví o původu a odrůdě

Při rozpoznávání kvality vybrané odrůdy vám vypomůže také čich. Skrze vůni můžete rozpoznat původ a tóny vína. Po nalití do sklenky budete schopni rozeznat primární aroma s květinovými, ovocnými či rostlinnými tóny. Po pár minutách víno ve sklence jemně roztočte a zkuste znovu přivonět. V druhé fázi rozeznáte výrazně vyzrálé či sudové víno podle aroma dubového dřeva a kouře. Vůně by vždy měla být čistá a příjemná. Jakékoliv nepříjemné zápachy nebo štiplavé aroma svědčí o vysokém obsahu těkavých látek. Víno může znehodnotit i vadná korková zátka a špatné skladování.

Chuť je zlaté finále pro výběr vína

Posledním rozhodujícím faktorem pro posouzení kvality je chuť. Jestliže vámi vybrané víno z Moravy prošlo prvními dvěma zkouškami bez úhony, měla by být jeho chuť odpovídající odrůdě. Může být tedy poměrně různorodá, ale v žádném případě nesmí mít kovovou či nakyslou příchuť. Ve většině případů to znamená, že obsahuje příliš mnoho železa nebo kyseliny octové. Někteří lidé mají raději sladké odrůdy, jiní dávají přednost suchým vínům. Vybrat si můžete i mezi červenými, bílými a růžovými druhy. Ale kvalita je při pití vína vždy rozhodující a neměli byste ji brát na lehkou váhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twenty − 14 =