Podzimní potěšení – burčák

Období burčáku již klepe na dveře a v mnoha vinotékách a stáncích se již objevuje první mladé víno. Burčák má v ČR svou tradici a každoročně se na něj těší tisíce lidí. Chutná dokonce i těm, kteří víno obvykle nemají příliš v lásce. Kromě své specifické sladké chuti a příjemnému množství alkoholu má také mnoho vitamínů a je zdraví prospěšný.

Výroba burčáku

Burčák je částečně zkvašený mošt hroznů vinné révy. Prodává se obvykle ve fázi bouřlivého kvašení, které způsobují kvasinky obsažené v bobulích hroznů. Právě ony dokáží původně sladkou šťávu přetvořit na alkoholický nápoj. Ideální poměr je 7% alkoholu, který je vyvážen cukrem a kyselinami. I když je burčák zezačátku nenápadný a alkohol nemusíte ani cítit, ve větším množství hrozí na druhý den velká bolest hlavy či žaludku.

Burčák je tak vlastně takový meziprodukt při výrobě vína. Ve vinotékách se můžete setkat s bílým, červeným a růžovým. Liší se jak vzhledem i chutí, ale také samotným procesem výroby. Ten je u burčáku velmi rychlý – u bílého dokonce jen pár dní po začátku kvašení. Je tedy na každém vinaři, aby správně odhadl, kdy bude chuť nejlepší. Čím déle burčák kvasí, tím blíže je k tomu, aby se z něj stalo plnohodnotné bílé víno. U červeného burčáku je tento proces ještě výrazně kratší, protože k agresivnějšímu kvašení napomáhají rozemleté modré hrozny, které jsou v moštu obsaženy. Pokud se neuhlídá vrcholná fáze kvašení, z burčáku se velmi rychle stane červené víno.

Důležitá je kvalita

To, jak je burčák kvalitní, se pozná již od pohledu. Bílý burčák by měl být nažloutlý, červený by měl mít naopak sytou tmavě červenou barvu. Nejdůležitější však je, aby stále kvasil. To se pozná podle provazů bublinek neustále stoupající k hladině hrdla láhve. Burčák má také několik fází, které ovlivňují to, jak bude chutnat. Jestliže pijete burčák zásadně co nejsladší, vyberte si ten, kde bude málo usazenin, ale burčák bude teplý a bude pracovat. V tomto stádiu totiž burčák chutná spíše jako ovocná šťáva. V pozdějších fázích je již kvašení tak pokročilé, že převládne chuť alkoholu a nápoj bude chutnat už jako víno.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + 9 =